Μοναδική γευστική εμπειρία ο «Αφρός Αλατιού»

Μοναδική γευστική εμπειρία ο «Αφρός Αλατιού»

Ο  «Αφρός αλατιού»  ή «Αφρίνα» ή “Fleur de Sel  είναι το αλάτι που δημιουργείται σε πολύ μικρό στρώμα στην επιφάνεια των αλοπηγίων και συλλέγεται με το χέρι σε συγκεκριμένη περίοδο πριν την πραγματοποίηση της ετήσιας συγκομιδής του αλατιού.
Αναφορές για τον «Αφρό του αλατιού» υπάρχουν από πολύ παλιά. Οι αρχαίοι Έλληνες το συνέλλεγαν πάνω στα βράχια. Ακόμα και σήμερα σε απομακρυσμένες περιοχές συλλέγεται με τον ίδιο τρόπο.
Ο «Αφρός αλατιού» δημιουργείται κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και η ποιότητα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την περιοχή προέλευσης του. Αυτό σε συνδυασμό και με τον τρόπο συλλογής του το καθιστά ένα από τα πιο ακριβά αλάτια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Στην Ελλάδα η ποιότητα του Αφρίνας των Αλυκών Μεσολογγίου είναι από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως.
Η υφή του «Αφρός αλατιού» είναι ιδιαίτερη, έχει ακανόνιστους κρυστάλλους άλλους ψιλούς και άλλους χονδρούς και είναι πλούσιο σε μέταλλα μαγνησίου και καλίου. Το υψηλότερο ποσοστό υγρασίας συντελεί στο να κολλούν οι κρύσταλλοι μεταξύ τους και να λιώνουν αργά ώστε η θαλασσινή γεύση να παραμένει στο στόμα.
Ο «Αφρός αλατιού» είναι πρώτος στην προτίμηση πολλών διακεκριμένων chef που το κατατάσσουν στα συστατικά που μετατρέπουν ένα γεύμα σε μια ασυνήθιστη γευστική απόλαυση.
Σε gourmet εστιατόρια τον «Αφρό αλατιού» τον τοποθετούν σε ανοιχτά δοχεία πάνω στα τραπέζια και το σερβίρουν μαζί με ψωμί και ελαιόλαδο.
Η ιδιαίτερη γεύση και υφή του «Αφρός αλατιού» αναδεικνύεται κυρίως όταν γαρνίρουμε φαγητά όπως ψητά στο barbeque, κρέατα, ψάρια και σαλάτες. Χρησιμοποιείται ακόμα και στη ζαχαροπλαστική όπου συνδυάζεται τέλεια με την καραμέλα και την σοκολάτα.
Πιάστε μια πρέζα «Αφρός αλατιού» και τρίψτε ανάμεσα στα δάχτυλα ενώ αλατίζετε και μετά δοκιμάστε. Είναι μια μοναδική εμπειρία στη θαλασσινή γεύση που προκαλεί έκρηξη στις αισθήσεις.
 

Σας προτείνουμε:
Αλάτι ΧΙΩΝ Αφρός Θάλασσας
Αλάτι ΧΙΩΝ Αφρός Θάλασσας